Post Image

Dutch architecture studio GG-loop has built a pair of prefabricated apartments in Amsterdam with timber louvres positioned to regulate the levels of light entering the building.

Called Freebooter, the block was made from steel and cross-laminated-timber (CLT) and was prefabricated off site. It took three weeks to install all four floors, and the whole project took only six months to build.

The building, which contains two duplexes, is wrapped in long vertical planks of timber.

These timber strips extend over some the building’s terraces, with cut aways placed to allow light into the building.

The building was created using Biophilic design principals, which place emphasis on connecting architecture with the natural world in order to improve the lives of the people who use the buildings.

Freebooter’s shape and the angle of its timber louvres were positioned according to analysis of the movement of the sun over the course of the year.

This means the natural, wood-lined interiors always receive a good level of natural light all year round.

click to jump

Next
Sacred Spaces: The Grand Interiors of Modern Churches Across Europe and Japan by Thibaud Poirier
Comments are closed.